Stappenplan tot het nemen van een back-up

Een gouden regel binnen de informaticawereld is regelmatig een back-up te nemen. Binnen (grotere) bedrijven gebeurt de meeste opslag via servers, al dan niet via de Cloud. Op deze servers is dan een automatische back-up voorzien. Op de computers van de werknemers staat dan meestal niets tot weinig van gegevens op geborgen.

 

Bij thuisgebruikers (privé) en kleinere zelfstandigen ligt dit meestal anders. Hier wordt nog altijd te weinig een back-up genomen of men denkt er pas aan wanneer het kalf reeds verdronken is. Nochtans is een back-up nemen geen grote moeite en al zeker niet moeilijk. We schetsen hieronder even een kort stappenplan als hulp voor uw back-up.

 

 We overlopen eerst even enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Laat de back-ups bij voorkeur automatisch gebeuren, zo vergeet u het zeker nooit. Doet u het toch handmatig, probeer er dan een regelmaat in te vinden en sla dit nooit over. Let op met gratis software via het internet (gebruik dit enkel wanneer 100% betrouwbaar). Binnen MS Windows zit ook een mogelijkheid om eenvoudig een back-up te nemen. Bij de aankoop van een externe harde schijf zit hier veelal ook iets van software bij. Software aankopen kan ook, een heel goed pakket hiervoor is 'Acronis True Image Home', te verkrijgen bij onze diensten. Ten slotte kunt u ook beroep doen op online back-up, ook hierin kunnen we u verder helpen.
  • Een eenvoudige regel, maar hou uw back-up gescheiden van uw computer (brand, diefstal) en doe al zeker geen back-up op een 2de partitie, bij een harddisk-crash bent u ook deze data kwijt.
  • Controleer toch regelmatig of de back-ups gelukt zijn, ook als de back-up automatisch gebeurt.
  • Bekijk ook regelmatig of de data waarvan u een back-up neemt nog compleet is. Misschien zijn er nieuwe directories bijgekomen, nieuwe software, ...
  • Zorg dat het back-up medium groot genoeg is.

Alert! Neem ik een back-up of een image? Een image is niet hetzelfde als een back-up, voor alle duidelijkheid. Een image is eigenlijke een aanvullende maatregel op een back-up. Een image is een blauwdruk van uw volledige harde schijf. Zo wordt er veelal een image (op DVD) genomen na installatie van een nieuwe computer, zodoende steeds een goed werkende beginsituatie in handen te hebben. Goede gekende software om een image te nemen is 'Acronis True Image' of 'Norton Ghost', te verkijgen bij onze diensten. Een image is trouwens enkel geldig voor de bijhorende computer. Vergeet ook niet dat een image, net zoals een back-up, een momentopname is en dat een image veel ruimte in beslag kan nemen. Combineer dus steeds een image met een back-up.

 

 

Stappenplan

  1. Kies uw media waarnaar de back-up zal gebeuren. Bij kleinere hoeveelheden data kan dit via een usb-stick, CD-R of eventueel online storage (online back-up). Bij grotere hoeveelheden data kiest u beter voor (herschrijfbare) DVD, externe harde schijf (meest populaire), een server-systeem (bv. NAS) of ook hier kunt u kiezen voor online storage, maar let op met de prijssetting hierbij!
  2. Maak een lijst aan van de bestanden en instellingen waarvan u graag een back-up wenst te nemen. Denk hierbij vooral aan persoonlijke documenten, foto's en muziek, maar ook aan e-mailberichten, favorieten en belangrijke instellingen (bv. FTP-software).
  3. Kies voor een automatische back-up of handmatig. Een combinatie is ideaal, waarbij u handmatig nog eens de allerbelangrijkste data (bv. boekhouding) wegschrijft naar een back-up.
  4. Controleer of de back-up goed gelukt is, zeker de eerste keer en ook als u automatische software gebruikt. Open even een bestand vanuit uw back-up, zo weet u zeker dat de back-up onbeschadigd is gebeurd.
  5. Plan uw volgende back-up: stel uw automatische back-up in of hou bij in een agenda wanneer de volgende back-up te doen.

Schermovername

Scan uw computer