Het politievirus

Velen hebben spijtig genoeg er reeds mee kennisgemaakt: De toegang tot de pc wordt volledig geblokkeerd, en u krijgt een vals bericht te zien waarop gesteld wordt dat de politie de computer blokkeert omdat er een (internet)misdrijf werd vastgesteld. Om de pc te deblokkeren, wordt gevraagd om een "boete" te betalen.

 

Dit soort malware waarbij uw computer gegijzeld wordt heet Ransomware.  En ze worden steeds erger, zo blokkeert de laatste variant niet enkel uw pc, maar versleutelt ook uw gebruikersbestanden. Windows blijft wel werken, maar alle andere gegevens op je harde schijf worden geëncrypteerd. Om herstel nog moeilijker te maken, worden de Windows-tools regedit, task manager en msconfig door de ransomware uitgeschakeld.

 

De ransomware sluipt binnen via onbetrouwbare websites. Zorg er daarom voor dat er een goed antiviruspakket op je pc draait, en dat dit dagelijks wordt bijgewerkt. Let wel op, een antivirus is geen garantie dat het virus zich niet zal nestellen op uw pc, vaak zien we op degelijk beveiligde systemen toch het virus opduiken. Een virus-vrije computer begint altijd bij uzelf! Daarnaast doe je er goed aan om belangrijke bestanden regelmatig te back-uppen op een extern medium of in de cloud.

 

Word je toch slachtoffer? Dan raden we momenteel aan om uw computer zo vlug mogelijk binnen te brengen. Onze specialisten verwijderen dan het virus en andere malware met een minimum aan dataverlies.

 

Als u een 2de, niet-besmette PC ter beschikking hebt en zelf wilt een poging wagen om het politievirus te verwijderen, dan vindt u op deze websites  instructies en tips : mbv Hitman Pro, of mbv Kaspersky.  Tips van eCops.

 

Zorg sowieso altijd voor een backup van uw data !

 

Op onze supportwebsite vindt u ook eerste hulp over hoe een virus te verwijderen en kunt u onze handige supporttool downloaden.

 

 

 

Politievirus - voorbeeld

Scan uw computer